Den pædagogiske opfølgning finder det første år sted på CI-centret og kaldes den initiale ambulante auditive genoptræning eller efterbehandling. Tilbuddet om initial ambulant auditiv genoptræning gælder for alle børn mellem 0-18 år, som opereres første gang. Forløbene aftales individuelt:
Vestdansk CI-center indkalder i forbindelse med opstart og afslutning af det initiale ambulante auditive genoptræningsforløb til børnekonference på CI-centret. Her deltager forældrene og involverede fagpersoner som talehørekonsulent fra barnets hjemkommune, der har det overordnede ansvar for barnets talesproglige udvikling. Derudover inviteres sagsbehandler, dagplejer/kontaktpædagog og evt. andre relevante fagpersoner med det formål at etablere et samarbejde, der sikrer, at barnet får optimalt udbytte af CI-operationen, og at dette udbytte sikres fremadrettet.
På Østdansk CI-center afholdes der ikke børnekonference, men en audiologopæd tager ud og holder vejledningsmøde med institutionspersonale og hjemkommunens talehørepædagog, hvis der er behov for dette.
CI-centrene følger op på barnets auditive og talesproglige udvikling de første 5 år samt 10 og 15 år efter tilslutningen med standardiserede talesproglige tests, se i øvrigt Sundhedsstyrelsens retningslinjer for monitorering. Afhængigt af alder testes barnet med
Andre materialer i opfølgningen er skemaerne CAP, SIR, MAIS og evt. Hagerman test (sætningsskelnetest i støj).
Østdansk CI-center videregiver resultaterne fra sprogtests til barnets forældre, som herefter videreformidler disse til PPR i hjemkommunen.
Vestdansk CI-center videregiver testresultaterne til den tilknyttede talehørekonsulent i hjemkommunen.
Copyright Lene Lystlund Poulsen
Vil du vide mere? Så klik her for at læse Sundhedsstyrelsens “Kliniske retningslinjer for pædiatrisk cochlear implantation i Danmark”.