Udredning til CI på Østdansk CI-center består af:
Ved informationssamtalen fortæller lægen på audiologisk afdeling om de forundersøgelser, som barnet skal gennemgå for at kunne blive vurderet med henblik på egnethed til en CI-operation.
Forundersøgelserne skal fastlægge, om barnet høremæssigt og helbredsmæssigt er klar til at modtage CI og kan regne med at få glæde af det. Forundersøgelserne foregår på CI-centret og omfatter:
Ved øre-næse-hals-undersøgelsen spørges forældre om fødsel og graviditet og barnets generelle udvikling. Der spørges desuden ind til andre sygdomme, vaccinationer og evt. medicinforbrug og allergi.
Herudover undersøges barnet – der kigges i ører, næse og hals og lyttes på hjerte og lunger.
Høreundersøgelserne omfatter forskellige høreprøver samt elektrofysiologiske undersøgelser. Hvilke høreundersøgelser, der foretages, afhænger af barnets alder og evne til at medvirke til undersøgelserne.
De elektrofysiologiske undersøgelser anvendes til at undersøge hørelsen og hørenervens funktion. Hos små børn kræver undersøgelserne fuld narkose (bedøvelse), da det er nødvendigt, at børnene ligger helt stille ved undersøgelserne.
Der laves
som på forskellig vis undersøger, hvor meget lyd der skal til, før hørenerven reagerer og sender lyd videre til hjernen ved forskellige lydstyrker og frekvenser.
Når resultaterne af forundersøgelserne foreligger, indkaldes forældrene til forsamtale hos lægen (kirurgen), hvor det vurderes, om barnet er kandidat til CI.
Ved samtalen gennemgås resultatet af forundersøgelserne for forældrene, herunder svar på MR- og/eller CT-scanning. Det vil ofte være her, det besluttes, om barnet skal opereres på begge eller kun det ene øre.
Forløbet omkring selve operationen gennemgås, herunder risici i forbindelse med operationen.
Lægen fortæller herefter om hvilke forventninger, man kan have til en cochlear implantation, og kort om den pædagogiske opfølgning, som første år foregår på CI-centret.
Under den audiologopædiske forsamtale gennemgås det første års opfølgning, som kaldes den initiale ambulante auditive genoptræning eller efterbehandling efter AVT-metoden (Auditory Verbal Therapy). Endvidere gennemgås CI-processorens virkemåde samt det fremtidige tilpasnings- og kontrolforløb. Der vælges ved samme lejlighed farve på processoren.
Forældre og relevante professionelle vil løbende blive holdt ajour. Relevante professionelle kan være henvisende høreklinik, den lokale tale-/hørekonsulent, det kommunale PPR osv.
Barnet skal være vaccineret mod meningitis efter gældende vejledning, som udleveres på CI-centret.
Journalen gøres klar og sendes på operationsafdelingen, som så indkalder patienten til operation.
Copyright Lene Lystlund Poulsen
Cochlear implant-behandling består ikke blot af selve operationen, men af:
1. Udredning:
2. Operation
3. Efterbehandling:
Copyright Lene Lystlund Poulsen