I fremmedsprogsfagene rettes fokus ofte mod de lyde, som vi ikke umiddelbart kender fra det danske lydsystem. Mange tænker, at hvis man har et høretab, er den største udfordring at nogle af disse lyde kan være svære at høre og lære, og det kan derfor virke som en stor opgave at komme i gang med fremmedsprogsundervisningen.
Naturligvis er der nye sproglyde at lære, men fremmedsprogsfagene handler om andet end nye sproglyde.
Det handler også om at kunne bruge flere udtryk for samme begreb, ligesom kundskaber omkring opbygning af og forløb i fortællinger er grundlæggende. Dette er emner og færdigheder fra danskfaget, som også skal have opmærksomhed i fremmedsprogsundervisningen.
Fremmedsprogsfagene handler i øvrigt om at lære om andre kulturer.
Udfordringer i fremmedsprogsundervisningen af elever med høretab kan være
I begynderundervisningen kan der være særligt behov for støttetimer, hvor det er muligt at arbejde sammen med eleven på tomandshånd for at sikre, at eleven får korrekt fat i sangtekster, ord i historier mm. Se også “Støtte til eleven“.
Støt endvidere på klassen med billeder, skrift samt gode muligheder for mundaflæsning.
Brug det høretekniske udstyr, og lad også eleven med høretab selv bruge sin egen mikrofon (f.eks. ved oplæsning). Det giver eleven bedre mulighed for at høre egen udtale og evt. korrigere udtalen.
Ved lytteøvelser med lydfiler fra smartboard eller fra tablet/computer, bør elevens høretekniske udstyr være tilsluttet lydkilden (smartboard eller tablet/computer), så eleven modtager lyden direkte i HA/CI/BAHS.
Såfremt der gives lytteøvelser med hjem som lektie, må det sikres, at eleven også har mulighed for at tilkoble høreteknisk udstyr til lydkilden i hjemmet.
I hjemmet kan det i øvrigt også være en fordel, at eleven anvender mikrofon, når han/hun læser højt for sig selv.
Visuel støtte gives ved:
Skriftlighed i undervisningen gives ved:
Arbejd med sikre procedurer for adgang til oversættelse, så eleven ved selvstændig læsning af tekst kommer så hurtigt igennem teksten som muligt. Overvej hvad der passer bedst til elevens læringsstil:
Arbejd endvidere med sikre procedurer for, ved hvilke opgaver:
Leg med, hvilke nye lyde, børnene allerede kender fra dansk. F.eks. ’the’ som i gade, ude, bide, m.fl. eller ’ch’ som i atju.
Når man arbejder med begrebsindlæring,
kan man finde ord, der ligner hinanden på forskellige sprog:
kan man finde gloser på engelsk der lyder ens, men betyder noget forskelligt:
kan man finde ord, der arbejder direkte forskelligt:
I forbindelse med afgangsprøver er der mulighed for dispensation. Fravigelser skal afspejle den daglige undervisning og søges ved skolens inspektør. Læs mere om afgangsprøver.