De fleste børn med høretab er inkluderet i almenpædagogiske pasningstilbud, eksempelvis dagplejer, vuggestuer og børnehaver. Den talehørepædagogiske rådgivning og undervisning, som børnene ofte modtager, skal derfor tilrettelægges og koordineres med de øvrige pædagogiske aktiviteter i dagtilbuddet.
Når det lille barn med høretab starter i dagpleje eller vuggestue, er det stadigt nyt for barnet at bruge sine høreapparater, CI’er eller BAHS. Barnet er en forholdsvis ny lytter og skal lære at bruge sin hørelse. Det kan også være en stor omvæltning for forældrene at skulle overlade pasningen af deres lille barn til andre, ligesom at dagplejen eller vuggestuen måske ikke i forvejen har kendskab til børn med høretab.
Barnet og de voksne omkring barnet kan have brug for støtte til:
Barnet kan have brug for støtte til:
Når barnet når børnehavealderen, har det som regel vænnet sig til at bruge sin høreteknik, og den sproglige udvikling er godt i gang. For nogle børn opdages høretabet dog ikke fra fødslen, og barnet er derfor kommet senere i gang med at bruge høreapparater/BAHS/CI og er dermed også kommet senere i gang med at lære at lytte og at lære talesprog.
For at understøtte barnets trivsel, udvikling og læring kan der i kortere eller længere perioder være brug for ekstra støtte i børnehaven. Støtten vil typisk rette sig mod barnets personlige kompetencer og udvikling, men også i høj grad mod barnets interaktion med de øvrige børn og voksne i institutionen.
Barnet kan have brug for støtte til:
Generelt handler det om at tilgodese det hele barn – og at eventuelle ekstra ressourcer anvendes til at sikre optimal udvikling og trivsel hos barnet.
Det er selvfølgelig vigtigt, at ressourcepædagogen er opmærksom på sin egen funktion, og at den ikke bliver en hindring for barnet i forhold til at arbejde med egen udvikling. Barnet skal have støtte i de situationer, hvor der er behov for det, men har også brug for at møde udfordringer ligesom alle andre børn og for at opleve, at nogle ting er svære og nødvendige at kæmpe med for at mestre.
Det tekniske udstyr skal fungere optimalt – HVER DAG. Barnets CI/høreapparater/BAHS skal tjekkes hver dag i samarbejde med forældrene.
Det er meget vigtigt, at hele det pædagogiske personale er fortroligt med teknikken og kan betjene det, så barnet kan være tryg ved den hjælp, det kan få.
Personalet skal være opmærksomt på, hvordan barnet udnytter sin hørelse i nye omgivelser, i baggrundsstøj og ved afstand. Det er vigtigt med gode akustiske forhold omkring barnet, se “Det fysiske miljø i dagtilbuddet“.
“Pragmatiske grundforudsætninger: Børn med høretab 0-3 år”, Materialecentret, 2017
“Pragmatiske færdigheder: Børn med høretab 3-5 år”, Materialecentret, 2017
“Støtte til sprogudvikling i dagtilbud” , Materialecentret, 2011
“Udvikling af samspil mellem børn i dagtilbud”, Materialecentret, 2011
“Lad sproget vise vej til læse- og skriveudvikling”, Materialecentret, 2011