Møbleringen af de forskellige rum, hvor barnet med høretab skal opholde sig og have et optimalt lyttemiljø, er særdeles vigtig for at sikre, at lyden arbejder sig jævnt gennem lokalet. Ligeledes er det vigtigt, at støj minimeres mest muligt.
Baggrundsstøj kan reduceres på flere måder. I selve lokalet kan man vælge en blød gulvbelægning som
og det kan være nødvendigt at akustikbehandle vægge, døre og vinduer.
Loftet kan beklædes med særligt akustisk materiale, der giver støjdæmpning i lokalet.
Møbler lavet af stål og kunstmaterialer har tendens til at skramle mere, når der rykkes rundt, ligesom disse møbler kaster lyden hårdt tilbage. Derfor kan man med fordel tænke i robuste, støjdæmpende møbler og/eller sætte gummidupper og skumgummi på de eksisterende møbler.
Det kan anbefales at sætte filtbolde eller filtdutter, som er specielt egnet til støjdæmpning, på stole- og bordben. Det afdæmper skramlen fra møbler.
Det kan være nødvendigt at udskifte særligt støjende genstande med mere støjsvage, f.eks.
eller andre støjende genstande – køleskab eller lignende – kan flyttes ud af lokalet.
Der vil altid være en naturlig baggrundsstøj fra voksne og børn i lokalet, og man kan løbende arbejde med den pædagogiske indsats omkring det akustiske miljø.
“Et godt lyttemiljø i dagtilbuddet”, Materialecentret, 2014.
Det anbefales, at man i samarbejde med barnets talehørekonsulent fra kommunen rekvirerer en lys- og akustikmåling i de rum, hvor barnet med høretab skal opholde sig.
Der vil så blive udfærdiget en rapport med anvisninger om, hvordan forholdene kan optimeres både med hensyn til lys og akustik samt eventuelle elektroakustiske forstyrrelser.
Reducering af baggrundsstøj, støjdæmpning af møbler, udskiftning af særligt støjende genstande og anden støjminimering er alt sammen tiltag, der hjælper til, at signal-støj-forholdet bliver så godt som muligt.
Jo dårligere signal-støj-forholdet er, jo sværere bliver det for barnet at opfatte, hvad der tales om.
Jo større gruppen er, jo større risiko for forringelse af signal-støj-forholdet, ligesom også afstanden mellem den der taler, og den der skal lytte og opfatte, øges og besværliggør samtale.
Selv når de akustiske og lysmæssige forhold samt møblering og placering af barnet er optimale i en aktivitet, kan nogle børn i visse situationer have gavn af ekstra kommunikationsteknisk udstyr.