I forbindelse med opstarten i dagtilbud og undervejs i det pædagogiske arbejde med barnet er det hensigtsmæssigt, at der opstilles en mål- og handleplan.
Mål- og handleplanen er
Mål- og handleplanen skaber ikke pædagogiske resultater af sig selv. Det gør derimod den naturlige og gode kontakt, man i samværet og aktiviteterne kan have med barnet.
I de daglige aktiviteter – og i “undervisningen” – er det vigtigt at have fokus på det, barnet er interesseret i og opmærksom på, og så følge barnets interesse. Udfordringen og opgaven for den voksne er så at tænke ind, hvordan man kan bruge den interesse og nysgerrighed til at stimulere barnet og nå de mål, der er aftalt.
I situationen må den voksne danne sig et indtryk af:
Der skal i dagtilbuddet arbejdes ud fra et inkluderende perspektiv, hvilket betyder, at der til enhver tid skal tages udgangspunkt i den enkeltes særlige evner, kompetencer og udviklingsmuligheder. Børn er forskellige, og de skal derfor behandles forskelligt for at få lige vilkår for udvikling.
Både de fysiske rammer og hverdagen i daginstitutionen skal planlægges og tilrettelægges sådan at barnet med høretab kan deltage i alle de pædagogiske aktiviteter sammen med de andre børn.
Copyright MED-EL
Bøttcher, L. & Dammeyer, J. (2010): “Handicappsykologi: En grundbog om arbejdet med mennesker med funktionsnedsættelser”. Frederiksberg: Samfundslitteratur.
Brodin, M. & Hylander, I. (1999): “At blive sig selv: Daniel Sterns teori i børnehavens hverdag”. København: Hans Reitzels Forlag.
TRAS – Tidlig Registrering af Sprogudvikling
Retsinformation.dk: Her kan du finde gældende versioner af dagtilbudsloven og folkeskoleloven